Национална инцијатива за облак за отворена наука

развој на национална стратегија за отворена наука, отворени сервиси и инфраструктура

Пракси за отворена наука

Отворени публикации и податоци

Отворено достапни истражувачки резултати
Издаваштво со отворен пристап
Продукција на богати метаподатоци

Отворени методи и алатки

Лиценцирање
Користење на софтвер со отворен код и отворени стандарди и интерфејси

Отворени сервиси и инфраструктура

Репозиториуми на податоци
Користење на облакот за отворена наука

Отворена наука и истражување

img

Отворена наука е движење кое има за цел научните истражувања, податоците и дисеминацијата да бидат достапни до сите заинтересирани во општеството

Wikipedia отворено образование ~ отворено истражување

Најнови вести

Емисија за отворена наука на МТВ

Почитувани колеги, На 28.02.2022 година беше емитувана првата од двете епизори на емисијата Научен спектар, посветена на темата Отворена наука. Првата емисија можете да ја погледнете тука

Read more

2021 SEE User Forum | 3-4 Ное 2021: споделување на искуствата со Отворена Наука

Како истражувачите можат да добијат придобивки од European Open Science Cloud? Која е улогата на Националните истражувачки и едукативни мрежи (NRENs) во EOSC? Како регионалната заедница може да се поврзе безбедно со нивните колеги и кои се предизвиците кои не очекуваат?Ова се само некои од темите кои ќе бидат дискутирани Форумот за корисници за југоисточна Европа кој ќе се одржи од […]

Read more