Category: NOSCI вести

Втор дел од емисијата Научен спектар посветена на отворената наука

Почитувани колеги, на 21.03.2022 година беше емитувана и втората епизода од емисијата Научен спектар, во која се говори на темата за отворена наука. Емисијата можете да ја погледнете и тука

Read more

2021 SEE User Forum | 3-4 Ное 2021: споделување на искуствата со Отворена Наука

Како истражувачите можат да добијат придобивки од European Open Science Cloud? Која е улогата на Националните истражувачки и едукативни мрежи (NRENs) во EOSC? Како регионалната заедница може да се поврзе безбедно со нивните колеги и кои…

Read more

EOSC Future го отвора првиот RDA отворен повик

Како дел од EOSC Future проектот, Алијансата за истражувачки податоци, Research Data Alliance (RDA), го лансира првиот повик за предлози за подобрување на техничките податочни работни рамки за EOSC. Овие предлози треба да се фокусираат на…

Read more

Повик за пријава во регистарот на EOSC Асоцијацијата

EOSC Асоцијацијата е централната точка за сите засегнати страни во EOSC како што се оние кои го финансираат истражувањето, оние кои дефинираат политики и правила, организации кои изведуваат истражувања, како и…

Read more

Агенда на првиот состанок на иницијативиата за отворена наука во облакот

ВремеНасловПрезентер15.03.2021, понеделник12:00 – 12:10Отворена наука и иницијативи за облакот за отворена наукаАнастас Мишев, ФИНКИ12:10 – 12:25Отворени податоци и публикацииВладимир Трајковиќ, ФИНКИ12:25 – 12:40Отворени методи и алаткиБојана Котеска, ФИНКИ12:40 – 12:55Отворени сервиси…

Read more

Воспоставување на nosci.mk

Ги повикуваме сите заинтересирани да се регистрираат и да учествуваат на првиот состанок за воспоставување на националната иницијатива за отворена наука во облакот кој ќе се одржи виртуелно на 15.03.2021.Регистрираните…

Read more